24 maj 2009

Våldsamma kravaller i Aten

Våldsamma kravaller i Aten
Våldsamma protester pågår i Greklands huvudstad Aten. Okända gärningsmän försökte tidigt i morse bränna ner en provisorisk moské i Aten.


Aten. Våldsamma protester där i huvudsak muslimska invandrare vädrade sin ilska mot polisen pågår i Greklands huvudstad Aten.

Okända gärningsmän försökte tidigt i morse bränna ner en provisorisk moské i Aten. Fyra män fick andningsbesvär och en femte brännskadades, enligt polisen. Alla männen fördes först till sjukhus men kunde senare lämna det.

Attentatsmännen krossade fönstren i en källarvåning som används som moské och slängde in bensin som de sedan tände eld på.

Aten har inga licensierade moskéer och tusentals muslimer i staden är hänvisade till lägenheter och lagerlokaler för gudstjänst, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Upprinnelsen till kravallerna var en händelse i onsdags där en polis uppges ha rivit sönder och stampat på en Koran. Det ska ha skett i samband med en id-kontroll av fyra syriska immigranter. Polisen har inlett en utredning av uppgifterna.

Närmare tusen personer deltog i en demonstration som vänstergrupper, invandrarorganisationer och antirasister hade utlyst i centrala Aten. Oroligheter bröt ut när ett hundratal demonstranter började kasta olika föremål mot polisen som försökte skingra demonstranterna med tårgas. Ett 40-tal personer greps och flera butiker och bilar vandaliserades, enligt polisen.

Även i torsdags fick polisen sätta in tårgas mot ilskna demonstranter.

Den grekiska polisen har ofta anklagats för brutalitet mot invandrare. Många immigranter försöker ta sig till Västeuropa via Grekland, men fastnar där under eländiga förhållanden, utan möjlighet att försörja sig. Enligt siffror från inrikesdepartementet greps över 146 000 personer utan uppehållstillstånd förra året. Av dem hade 57 000 kommit från Turkiet. Det totala antalet immigranter som bor i Grekland utan uppehållstillstånd bedöms vara runt 250 000, de flesta av dem albaner.

TT

Inga kommentarer: