24 maj 2009

Två döda i nepalesiskt kyrkoattentat

Två människor, varav en tonårsflicka, dödades och 14 skadades när en bomb exploderade i dag i en fullsatt romersk-katolsk kyrka i den nepalesiska huvudstaden Katmandus utkanter.

Katmandu. Två människor, varav en tonårsflicka, dödades och 14 skadades när en bomb exploderade på lördagen i en fullsatt romersk-katolsk kyrka i den nepalesiska huvudstaden Katmandus utkanter.

Enligt en kristen ledare utgjorde attacken, som var den första mot en kristen kyrka, den hittills "sorgligaste dagen" för kristendomen i det fattiga bergslandet.

— Det låg en svart plastsäck på ett av sätena. Den exploderade när en av kyrkvaktmästarna försökte flytta på den. Plötsligt hördes ett starkt ljud och flammor slog upp i lokalen. Det var bara några meter från mig, sade kyrkobesökaren Peter Limbu från sjuksängen.

Kyrkan är Katmandus enda romersk-katolska och var fylld med runt 500 personer när bomben detonerade i början på morgonmässan. Explosionen ledde till panik bland människorna som rusade mot dörrarna.

Ett flygblad från en obskyr hinduextremistisk grupp hittades på platsen men polisen sade att det var för tidigt att peka ut skyldiga till attacken som inträffade timmar efter det att parlamentet utsåg ny premiärminister.

Gruppen har tagit på sig ansvaret för mordet på en missionär i Nepal förra året, liksom ett bombdåd mot en moské, som dödade två.

Nepal har ingen större historik av religiöst våld och människorättsaktivister, hinduiska och muslimska ledare slöt upp vid kyrkan för att visa sitt stöd.

TT

Inga kommentarer: