24 maj 2009

Många skadade i tempelbråk i Wien

Många skadade i tempelbråk i Wien
Minst elva personer skadades när skottlossning utbröt i ett sikhiskt tempel i Wien i dag. De misstänkta angriparna greps av polisen. Enligt polisen var angriparna minst sex till antalet.


Wien. Minst elva personer skadades när skottlossning utbröt i ett sikhiskt tempel i Wien på söndagseftermiddagen. De misstänkta angriparna greps av polisen.

Enligt polisen var angriparna minst sex till antalet. En bar ett handeldvapen, medan de övriga drog kniv.

Motivet tycks ha varit att angriparna ogillade att en guru från New York, Ravidas Sabha, var inbjuden att tala.

Förutom templet på Pelzgasse har det sikhiska samfundet ytterligare två tempel i den österrikiska huvudstaden. Medlemmar i de två andra församlingarna tycks ha ogillat arrangemanget och försökt stoppa det, berättade en av besökarna, Jasuf Kaldur, för nyhetsbyrån APA.

Templet invigdes enligt Kaldur i december 2005. Att det kunde uppstå skärmytslingar hade församlingen på Pelzgasse anat. Även polisen var sedan några dagar informerad om deras farhågor beträffande arrangemanget.

Församlingsmedlemmar som övermannade personen som sköt fick själva svåra skador. En polistalesman sade att en av angriparna hade fått livshotande skador.

Varken polisen eller räddningstjänsten hade klarhet i hur många människor som skadats sammanlagt. Många med lindriga skador hade lämnat byggnaden av egen kraft.

Sikhismen är en monoteistisk religion som började spridas av andliga ledare, guruer, i Indien på 1500-talet. Troende sikher bär fem yttre attribut, däribland turban och dolk.

TT

Inga kommentarer: