3 juli 2012

libanesfamilj kvar efter fyra år i landet -får därför preskriptionsPUT


libanesfamilj kvar efter fyra år i landet -får därför preskriptionsPUT

En libanesisk familj sökte asyl i Sverige första gången 2004. Familjens asylsökarhistoria är invecklad. Så här står det i Migrationsverkets utredning:
“Den 13 augusti 2004 beviljades Zeinab Ikkawa och barnen Mahmoud och Mustapha El-Masri schengenviseringar från den 19 augusti till den 23 september 2004. De reste in i Sverige den 24 augusti 2004. Den 27 september 2004 beviljades de förlängt uppehållstillstånd till den 24 november 2004. Enligt egen uppgift reste Mohedin El Masri in i Sverige den 18 november 2004.
Den 24 november 2004 ansökte makarna Mohedin El- Masri och Zeinab Ikkawa samt deras söner Mahmoud och Mustapha El-Masri om asyl. Den 8 februari 2005 avslog Migrationsverket deras ansökningar. Den 10 augusti samma år avslog Utlänningsnämnden överklagandet och beslutet vann därmed laga kraft.
Den 25 april 2006 beslutade Migrationsverket att inte bevilja familjen familjen El-Masri och Ikkawa uppehållstillstånd med stöd av den tillfälliga bestämmelsen i 2 kap 5 b § i den äldre utlänningslagen (1989:529). Den 22 augusti 2006 inhiberade Migrationsverket verkställighetsbeslutet och den 24 oktober samma år upphävde Migrationsverket inhibitionen och beslut togs att inte bevilja familjen uppehållstillstånd. Den 7 december 2006 avslog Migrationsdomstolen överklagandet. Den 4 januari 2007 beslutade Migrationsöverdomstolen att inte meddela prövningstillstånd.
Den 17 mars 2008 beslutade Migrationsverket att inte bevilja familjen uppehållstillstånd och att inte avbryta verkställigheten.
Den 25 april 2008 överlämnades ärendena till polismyndigheten för verkställighet. Den 19 februari 2009 beslutade Migrationsverket ånyo att inte bevilja familjen uppehållstillstånd eller att avbryta verkställigheten av utvisningsbeslutet.
Familjens utvisningsbeslut preskriberades den 10 augusti 2009.”
Efter preskriptionen sökte familjen asyl på nytt, denna gång på grund av hotbild från Jaffar-klanen, en hotbild man aldrig tagit upp tidigare. Familjen åberopar även psykproblem samt att man har många släktingar här. Migrationsverket beslutade utvisa familjen 18 juni 2010.
Migrationsdomstolens beslut
Migrationsdomstolen avfärdar kort berättelsen om hot från Jaffar-Klanen eftersom de hoten inte nämnts förrän fem år efter att familjen först sökte asyl i landet. Domstolen fokuserar sedan på preskriptionsfrågan.
Vid ett tillfälle under 2006 skall familjen tillsammans med personal från Migrationsverket ha uppsökt den libanesiska ambassaden i Stockholm. Ambassadpersonalen uppgav att ingen med angivet namn fanns registrerade som boende på angiven adress, och vägrade därför ge familjen resehandlingar. Till skillnad från Migrationsverket anser inte migrationsdomstolen att detta indikerar att de ljugit om sin tidigare adress. Domstolen skriver:
“det saknas utredning som visar att libanesiska myndigheter regelmässigt kan verifiera en uppgiven bostadsadress i ett flyktingläger och att det mot denna bakgrund inte går att dra slutsatsen att familjen El-Masri lämnat oriktiga uppgifter om sin tidigare bostadsadress i Libanon.”
Migrationsdomstolen anför slutligen att:
“Migrationsverket har vid den muntliga förhandlingen inte kunnat precisera vad mer familjen El-Masri hade kunnat göra för att utverka resehandlingar. I avsaknad av erforderliga resehandlingar har familjen El-Masri inte heller haft möjlighet att självmant lämna Sverige. Vid en sammantagen bedömning finner migrationsdomstolen därför att familjen El-Masri har visat att preskription inträtt utan deras förskyllan. Hinder mot att meddela ett nytt utvisningsbeslut föreligger därmed.”
och att:
“det saknas skäl att frångå huvudregeln att uppehållstillstånd ska beviljas utlänning som är kvar i Sverige då tidigare beslut om utvisning upphör att gälla.
Den 4 november 2010 fick familjen uppehållstillstånd på grund av preskription av migrationsdomstolen i Malmö. De som fattade beslutet var rådman Anders Granholm och nämndemännen Anna Adell, Alf Andersson och Gull-Maj Banke, till vardags personalchef i Lomma kommun.
Försökte utnyttja dotterns död
Muhedin har för migrationsverket anfört att hela familjen har psykproblem efter att en dotter dog i en trafikolycka för ett par år sedan. Genom att ställa upp i ett reportage för Helsingborgs Dagblad om händelsen har familjen försökte väcka opinion för att få stanna. Det var då främst en av Muheddins äldre söner, han har totalt sju, som ville att olyckan skulle göra att han skulle slippa återvända till Libanon efter åtta års illegal vistelse i Sverige.

Inga kommentarer: