3 juli 2012

Alla från södra Somalia skall fortsätta få PUT


Alla från södra Somalia skall fortsätta få PUT

I oktober 2009 fattade Migrationsöverdomstolen beslut om att alla från södra Somalia skall få permanent uppehållstillstånd i Sverige utan individuell prövning av skyddsskälen. Detta såtillvida man inte anser att det är rimligare att de flyttar till det lugna norra Somalia än till Sverige. På Migrationsverkets begäran har nu Migrationsöverdomstolen på nytt prövat om alla från södra Somalia skall få permanenta uppehållstillstånd. Domstolen beslutade den 24 februari att det gamla beslutet om att alla från södra Somalia har rätt till uppehållstillstånd fortfarande skall gälla.
Det aktuella ärendet gäller en man som säger sig komma från Mogadishu som kan vara född 1974 eller 1989, det är lite oklart. I Sverige har han visat upp ett körkort enligt vilket han är född 1974 men i Grekland har han tidigare uppgett sig vara född 1989. Somaliern har under sin tid i Sverige hunnit dömas till två månaders fängelse för urkundsförfalskning och osant intygande vilket Migrationsverket menar bidrar bidrar till dess beslut att utvisa honom. Migrationsverket anser till skillnad från migrationsdomstolen inte att mannen gjort sannolikt att han kommer från Somalia.
Migrationsverket önskar att Migrationsöverdomstolen skall ändra sitt tidigare beslut och besluta om att ”inre väpnad konflikt” (att inre väpnad konflikt anses råda är vad som krävs för att alla därifrån per automatik skall anses ha skyddsskäl) inte längre skall gälla i södra och centrala Somalia med undantag för ”Belet-Weyne i regionen Hiiran samt Dusamarreb i regionen Galgaduud”.
Fortsatt inre väpnad konflikt i hela södra och centrala Somalia
Migrationsöverdomstolen bestämmer att det fortfarande råder inre väpnad konflikt i hela södra och centrala Somalia:
”Enligt Migrationsöverdomstolens uppfattning tyder landinformationen på att striderna i södra och mellersta Somalia ökat under senare tid. Hur situationen där kommer att utvecklas är mycket oförutsägbart. Det är också svårt att få tag i detaljerad och helt uppdaterad information då internationella organ inte längre kan uppehålla sig i dessa delar av Somalia på grund av den rådande säkerhetssituationen. Mot bakgrund av stridernas omfattning, karaktär, geografiska spridning och de följder dessa har och får för civilbefolkningen samt avsaknaden av mer utförlig information om torhållandena i södra och mellersta Somalia är det i nuläget inte möjligt att begränsa prövningen av om det föreligger en inre väpnad konflikt mot endast vissa delar av södra och mellersta Somalia.”
Saknar släktingar i norra Somalia
Vad gäller möjligheten för Mahamud, som somaliern heter, att begagna sig av ett så kallat internt flyktalternativ och bosätta sig i norra Somalia, vilket omfattar Somaliland och Puntland, istället för i Sverige skriver Migrationsöverdomstolen:
”Ett internt flyktalternativ till Somaliland eller Puntland är emellertid endast möjligt för personer som betraktas som hemmahörande där eller på annat sätt har anknytning dit. Utredningen i målet ger inte stöd för att Mahamud har någon som helst anknytning till dessa delar av Somalia. Enligt Migrationsöverdomstolens uppfattning finns det därför inte något internt flyktalternativ för honom.”
Migrationsöverdomstolen bestämmer också att Mahamuds brottslighet inte utgör hinder för uppehållstillstånd. Migrationsverket får dock en möjlighet av tidsbegränsa uppehållstillståndet så länge det löper på minst tre år, på grund av Mahamuds brottslighet.
De ansvariga
De jurister som genom att skriva under domen (UM 10061-09) antagligen gjort sig skyldiga till att flera tusen somalier beviljas uppehållstillstånd i år är Birgit Råberg, Sten Wahlqvist, Catharina Lindqvist och Magnus Wahlström.
Ett extra tungt ansvar vilar över Sten och Birgit som var med och dömde även förra gången man beslutade att alla från södra Somalia ska ha uppehållstillstånd.
Läs domen

Inga kommentarer: