3 juli 2012

Det gäller den afghanska serievåldtäkts mannen


När man vill visa förfallet i vårat land.

Det gäller den afghanska serievåldtäkts mannen som begärt att få vara med vid sin “flickväns” förlossning av sitt barn. En kvinna skriver detta i Östran.
“Har ni inget hjärta!
Varför ska mannen behöva missa sitt kanske livs viktigaste ögonblick bara för att han har begått brott? Vart finns människovärdet i den här historien? Är inte alla lika värda och berättigade att delta på sitt barns förlossning? Har ni som skriver här inget samvete, har ni aldrig gjort fel någon gång kan man ju undra. Det gör ont i själen när jag läser om orättvisor som denna mannen utsätts för, lever vi verkligen i ett humant samhälle där alla är lika värda?
Jag vet att det blev många frågor som nog inte kommer basvaras men jag vädjar till er alla att känna efter i hjärtat vad som är rätt och acceptera att alla inte är perfekta. Det kallas att vara tolerant och är idag tyvärr en bristvara.
Skrivet av: Elisabeth den 18 maj 2012 11:41″
Man slår sig för pannan och undrar hur en del människor är funtade. Här är en kvinna som anser att en grov brottling skall det gullas med.Personen i fråga är inte bara dömd för den fruktansvärda våldtäkten i Mariannelund. Han är tidigare dömd för en våldtäkt i Karlskrona med två års fängelse. Han har dessutom anmälts för minst en ytterligare våldtäkt. Han har dessutom gjort sig skyldig till en lång rad andra brott. Det bästa för det svenska samhället vore om han utvisades till Afghanistan. Snart väntar vi bara på den klassiska frasen:
-Det är ju BARN vi pratar om. Margreth Heirås
Källa: Varjager

Alla från södra Somalia skall fortsätta få PUT


Alla från södra Somalia skall fortsätta få PUT

I oktober 2009 fattade Migrationsöverdomstolen beslut om att alla från södra Somalia skall få permanent uppehållstillstånd i Sverige utan individuell prövning av skyddsskälen. Detta såtillvida man inte anser att det är rimligare att de flyttar till det lugna norra Somalia än till Sverige. På Migrationsverkets begäran har nu Migrationsöverdomstolen på nytt prövat om alla från södra Somalia skall få permanenta uppehållstillstånd. Domstolen beslutade den 24 februari att det gamla beslutet om att alla från södra Somalia har rätt till uppehållstillstånd fortfarande skall gälla.
Det aktuella ärendet gäller en man som säger sig komma från Mogadishu som kan vara född 1974 eller 1989, det är lite oklart. I Sverige har han visat upp ett körkort enligt vilket han är född 1974 men i Grekland har han tidigare uppgett sig vara född 1989. Somaliern har under sin tid i Sverige hunnit dömas till två månaders fängelse för urkundsförfalskning och osant intygande vilket Migrationsverket menar bidrar bidrar till dess beslut att utvisa honom. Migrationsverket anser till skillnad från migrationsdomstolen inte att mannen gjort sannolikt att han kommer från Somalia.
Migrationsverket önskar att Migrationsöverdomstolen skall ändra sitt tidigare beslut och besluta om att ”inre väpnad konflikt” (att inre väpnad konflikt anses råda är vad som krävs för att alla därifrån per automatik skall anses ha skyddsskäl) inte längre skall gälla i södra och centrala Somalia med undantag för ”Belet-Weyne i regionen Hiiran samt Dusamarreb i regionen Galgaduud”.
Fortsatt inre väpnad konflikt i hela södra och centrala Somalia
Migrationsöverdomstolen bestämmer att det fortfarande råder inre väpnad konflikt i hela södra och centrala Somalia:
”Enligt Migrationsöverdomstolens uppfattning tyder landinformationen på att striderna i södra och mellersta Somalia ökat under senare tid. Hur situationen där kommer att utvecklas är mycket oförutsägbart. Det är också svårt att få tag i detaljerad och helt uppdaterad information då internationella organ inte längre kan uppehålla sig i dessa delar av Somalia på grund av den rådande säkerhetssituationen. Mot bakgrund av stridernas omfattning, karaktär, geografiska spridning och de följder dessa har och får för civilbefolkningen samt avsaknaden av mer utförlig information om torhållandena i södra och mellersta Somalia är det i nuläget inte möjligt att begränsa prövningen av om det föreligger en inre väpnad konflikt mot endast vissa delar av södra och mellersta Somalia.”
Saknar släktingar i norra Somalia
Vad gäller möjligheten för Mahamud, som somaliern heter, att begagna sig av ett så kallat internt flyktalternativ och bosätta sig i norra Somalia, vilket omfattar Somaliland och Puntland, istället för i Sverige skriver Migrationsöverdomstolen:
”Ett internt flyktalternativ till Somaliland eller Puntland är emellertid endast möjligt för personer som betraktas som hemmahörande där eller på annat sätt har anknytning dit. Utredningen i målet ger inte stöd för att Mahamud har någon som helst anknytning till dessa delar av Somalia. Enligt Migrationsöverdomstolens uppfattning finns det därför inte något internt flyktalternativ för honom.”
Migrationsöverdomstolen bestämmer också att Mahamuds brottslighet inte utgör hinder för uppehållstillstånd. Migrationsverket får dock en möjlighet av tidsbegränsa uppehållstillståndet så länge det löper på minst tre år, på grund av Mahamuds brottslighet.
De ansvariga
De jurister som genom att skriva under domen (UM 10061-09) antagligen gjort sig skyldiga till att flera tusen somalier beviljas uppehållstillstånd i år är Birgit Råberg, Sten Wahlqvist, Catharina Lindqvist och Magnus Wahlström.
Ett extra tungt ansvar vilar över Sten och Birgit som var med och dömde även förra gången man beslutade att alla från södra Somalia ska ha uppehållstillstånd.
Läs domen

Ingen får tvingas till åldersbestämning med röntgen


Ingen får tvingas till åldersbestämning med röntgen

Migrationsverket beslutade att utvisa en asylsökande man från Afghanistan, som utgav sig för att vara ett ensamkommande barn. Mannen överklagade till Migrationsdomstolen, som beslutade om röntgenundersökning för att kontrollera ålder. Den asylsökande överklagade beslutet om ålderstestning till Migrationsöverdomstolen som fastslår att ingen får tvingas till åldertestning. Därmed annullerades och sekretessbelades resultatet av det vid det laget redan utförda ålderstestet.
Migrationsöverdomstolen skriver:
“En åldersutredning syftar till att bedöma en persons ålder genom röntgen eller andra medicinska undersökningar. Det är således fråga om ett sådant kroppsligt ingrepp som avses i 2 kap. 6 § första stycket regeringsformen (1974:152) och som kräver författningsstöd för att kunna genomföras av det allmänna mot den enskildes vilja. Något sådant författningsstöd finns varken i utlänningslagen (2005:716) eller i någon annan författning som de allmänna förvaltningsdomstolarna har att tillämpa. En åldersutredning bygger därför på frivillighet och samtycke från den som ska undersökas.”

libanesfamilj kvar efter fyra år i landet -får därför preskriptionsPUT


libanesfamilj kvar efter fyra år i landet -får därför preskriptionsPUT

En libanesisk familj sökte asyl i Sverige första gången 2004. Familjens asylsökarhistoria är invecklad. Så här står det i Migrationsverkets utredning:
“Den 13 augusti 2004 beviljades Zeinab Ikkawa och barnen Mahmoud och Mustapha El-Masri schengenviseringar från den 19 augusti till den 23 september 2004. De reste in i Sverige den 24 augusti 2004. Den 27 september 2004 beviljades de förlängt uppehållstillstånd till den 24 november 2004. Enligt egen uppgift reste Mohedin El Masri in i Sverige den 18 november 2004.
Den 24 november 2004 ansökte makarna Mohedin El- Masri och Zeinab Ikkawa samt deras söner Mahmoud och Mustapha El-Masri om asyl. Den 8 februari 2005 avslog Migrationsverket deras ansökningar. Den 10 augusti samma år avslog Utlänningsnämnden överklagandet och beslutet vann därmed laga kraft.
Den 25 april 2006 beslutade Migrationsverket att inte bevilja familjen familjen El-Masri och Ikkawa uppehållstillstånd med stöd av den tillfälliga bestämmelsen i 2 kap 5 b § i den äldre utlänningslagen (1989:529). Den 22 augusti 2006 inhiberade Migrationsverket verkställighetsbeslutet och den 24 oktober samma år upphävde Migrationsverket inhibitionen och beslut togs att inte bevilja familjen uppehållstillstånd. Den 7 december 2006 avslog Migrationsdomstolen överklagandet. Den 4 januari 2007 beslutade Migrationsöverdomstolen att inte meddela prövningstillstånd.
Den 17 mars 2008 beslutade Migrationsverket att inte bevilja familjen uppehållstillstånd och att inte avbryta verkställigheten.
Den 25 april 2008 överlämnades ärendena till polismyndigheten för verkställighet. Den 19 februari 2009 beslutade Migrationsverket ånyo att inte bevilja familjen uppehållstillstånd eller att avbryta verkställigheten av utvisningsbeslutet.
Familjens utvisningsbeslut preskriberades den 10 augusti 2009.”
Efter preskriptionen sökte familjen asyl på nytt, denna gång på grund av hotbild från Jaffar-klanen, en hotbild man aldrig tagit upp tidigare. Familjen åberopar även psykproblem samt att man har många släktingar här. Migrationsverket beslutade utvisa familjen 18 juni 2010.
Migrationsdomstolens beslut
Migrationsdomstolen avfärdar kort berättelsen om hot från Jaffar-Klanen eftersom de hoten inte nämnts förrän fem år efter att familjen först sökte asyl i landet. Domstolen fokuserar sedan på preskriptionsfrågan.
Vid ett tillfälle under 2006 skall familjen tillsammans med personal från Migrationsverket ha uppsökt den libanesiska ambassaden i Stockholm. Ambassadpersonalen uppgav att ingen med angivet namn fanns registrerade som boende på angiven adress, och vägrade därför ge familjen resehandlingar. Till skillnad från Migrationsverket anser inte migrationsdomstolen att detta indikerar att de ljugit om sin tidigare adress. Domstolen skriver:
“det saknas utredning som visar att libanesiska myndigheter regelmässigt kan verifiera en uppgiven bostadsadress i ett flyktingläger och att det mot denna bakgrund inte går att dra slutsatsen att familjen El-Masri lämnat oriktiga uppgifter om sin tidigare bostadsadress i Libanon.”
Migrationsdomstolen anför slutligen att:
“Migrationsverket har vid den muntliga förhandlingen inte kunnat precisera vad mer familjen El-Masri hade kunnat göra för att utverka resehandlingar. I avsaknad av erforderliga resehandlingar har familjen El-Masri inte heller haft möjlighet att självmant lämna Sverige. Vid en sammantagen bedömning finner migrationsdomstolen därför att familjen El-Masri har visat att preskription inträtt utan deras förskyllan. Hinder mot att meddela ett nytt utvisningsbeslut föreligger därmed.”
och att:
“det saknas skäl att frångå huvudregeln att uppehållstillstånd ska beviljas utlänning som är kvar i Sverige då tidigare beslut om utvisning upphör att gälla.
Den 4 november 2010 fick familjen uppehållstillstånd på grund av preskription av migrationsdomstolen i Malmö. De som fattade beslutet var rådman Anders Granholm och nämndemännen Anna Adell, Alf Andersson och Gull-Maj Banke, till vardags personalchef i Lomma kommun.
Försökte utnyttja dotterns död
Muhedin har för migrationsverket anfört att hela familjen har psykproblem efter att en dotter dog i en trafikolycka för ett par år sedan. Genom att ställa upp i ett reportage för Helsingborgs Dagblad om händelsen har familjen försökte väcka opinion för att få stanna. Det var då främst en av Muheddins äldre söner, han har totalt sju, som ville att olyckan skulle göra att han skulle slippa återvända till Libanon efter åtta års illegal vistelse i Sverige.

Sökte lesboasyl -fick barn och PUT


Sökte lesboasyl -fick barn och PUT

Galina från Uzbekistan ville ha asyl för att hon har haft ett lesbiskt förhållande. Inför migrationsdomstolen anför Galina att:
“Det finns uppgifter från svenska regeringen som bekräftar att homosexuellt umgãnge är straffbart i Uzbekistan och kan ge fägelse i upp til tre år. Då homosexualitet är ett lagbrott är det högst troligt att polisen har nonchalerat hennes polisanälan. Det är därför inte möjligt att erhålla något skydd från hemlandets myndigheter. Inte heller är homosexuella socialt accepterade. Detta gör hennes uppgifter om trakasserier från vänner ocb andra i omgivningen  som högst sannolika.”
I likhet med Migrationsverket tycker dock inte migrationsdomstolen att hennes påståenden om lesbotrakasserier är tillräckliga för asyl. Dock har hon inför förhandlingen i migrationsdomstolen hunnit med att skaffa barn med en svensk man och får permanent uppehållstillstånd av den anledningen. I Uzbekistan har hon två andra underåriga barn sedan tidigare med en annan man. Inför migrationsdomstolen har Galina valt att plocka fram sitt riktiga pass där hon har ett annat efternamn och är född två år tidigare än hon tidigare uppgett.
Läs domen